Добър срещу лош холестерол

Как добрият и лошият холестерол могат да помогнат или навредят на артериите

Общият холестерол в кръвта е показател, който се изчислява на база няколко други – HDL, LDL холестерол и триглицериди. HDL (high-density lipoprotein) холестерол е т.нар "добър" холестерол, а LDL (low-density lipoprotein) е т. нар."лош" холестерол. И двата вида холестеролни молекули преминават през кръвния поток в комбинация с липопротеини, като изпълняват различни функции.

Какво е HDL холестерол?

Липопротеините с висока плътност (HDL) са малки, плътни молекули, отговорни за транспортиране на холестерола в черния дроб. HDL холестерол е добър за тялото, защото той помага за премахване на холестерола от артериите и предпазва от опасни блокажи (плаки) в артериите. HDL холестерол е по-малко вероятно, отколкото други форми на холестерола, да се окисли и остави лепкави плаки върху стените на артериите. Хората, които са физически активни, не пушат и да поддържат здравословно тегло са склонни да имат по-високи нива на този "добър" холестерол. Ниските нива на HDL може да бъде рисков фактор за коронарна болест на сърцето, докато високите нива помагат за намаляване на този риск риск.

Какво е LDL холестерол?

Липопротеините с ниска плътност (LDL) пренасят по-голямата част от холестерола чрез кръвта и го доставят до клетките на тялото. Тези молекули са по-големи, с по-малка плътност и по-малко стабилни от HDL. Те лесно се окисляват и образуват плаки по артериалните стени, което от своя страна води до запушване на артериите и сърдечно-съдови заболявания. Ето защо LDL е известен като "лош" холестерол.
Триглицериди
Когато става дума за холестерол, HDL (добрият) холестерол и LDL (лошият) холестерол не са единствените цифрите, които трябва да се наблюдават. Триглицеридите са мастни киселини, които действат като основни градивни елементи на мазнините. Вашето тяло превръща излишните калории, които консумирате, в триглицериди, които се съхраняват в мастните клетки. Хормоните регулират освобождаването на триглицериди от мастната тъкан, за да се посрещат енергийните нужди на организма. От гледна точка на превенцията на сърдечно-съдови заболявания, на триглицериди не се отдава толкова внимание, колкото на LDL и HDL холестерола, но изследванията показват, че високото ниво на триглицериди може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Вземи безплатна Семейна Здравна Карта за постоянна - многократна отстъпка от всички изследвания, манипулации и процедури в Медицински Център Санус 2000!

Причини за висок холестерол

Лошата диета може да повиши холестерола 

Още от МЦ Санус
Капсулна ендоскопия в Медицински Център Санус 2000
Кардиологичен преглед в Медицински Център Санус 2000
Към магазина на Медицински Център Санус 2000

Започнете да търсите причините, като погледнете какво има в чинията Ви. Лошата диета е един от основните виновници, когато става въпрос за нездравословни нива на холестерола. Диета с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини увеличава LDL и понижава HDL холестерола. Старайте се да ограничите тлъстите меса, яйцата (по-специално жълтъка) и пълномаслените млечни продукти, тъй като те са с особено високо съдържание на наситени мазнини. Избягвайте и всички храни, направени с хидрогенирани растителни масла, защото съдържат трансмазнини, например шоколадови изделия, вафли, чипс, бързи закуски, сладолед и т.н.

Липса на движение повишава холестерола

Тютюнопушене и алкохол - липсата на движение и други навици, като тютюнопушене и прекаляване с алкохол, също допринасят за нездравословните нива на холестерола значително.

Заболявания

Няколко заболявания могат да повишат нивата на холестерол в кръвта. Това са захарен диабет, хипотироидизъм, хиперхолестеролемия, бъбречно заболяване, обструктивно заболяване на черния дроб.

Високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания

Високото кръвно налягане, въпреки че не може да повиши холестерола, взаимодейства с високите му нива по такъв начин, че те да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания дори повече. Ако имате високо кръвно налягане или други сърдечни заболявания, тогава е още по-важно да се стремите да запазите холестерола под контрол.

Рискови фактори

По-честото изследване (поне веднъж годишно) на холестеролните нива се препоръчва, ако имате някой от следните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания:

  • Фамилна обремененост с висок холестерол;
  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Диабет;
  • Високо кръвно налягане;
  • Наднормено тегло.
Рискови фактори повишаващи холестерола

Какво да предприемем при проблем с холестерола?

Изследване на холестерола и необходимата подготовка

Препоръчва се нискомаслена и бедна на мазнини диета поне 12 часа преди изследването. Избягвайте да се изследвате когато сте болни, когато сте в режим на намаляване на теглото, при бременност или кърмене (освен ако Вашият лекар не поиска), тъй като тези обстоятелства могат да доведат до резултати, които не са представителни за обичайните Ви нива на холестерол.

Лечение на висок холестерол

Не съществува едно универсално решение за лечение на високия холестерол. Консултирайте се с Вашия лекар, за да определи какъв вид понижаващи холестерола методи са подходящи за Вас и какво лечение, предвид текущото Ви здраве, кръвно-липиден профил и риска от сърдечно-съдови заболявания. В зависимост от Вашата медицинска история и липиден профил, Вашият план за лечение на холестерола може да включва:

  • Намаляване на теглото, ако сте с наднормено тегло;
  • Отказ на тютюнопушенето, ако пушите;
  • Здравословна диета;
  • Редовна физическа активност;
  • Взимане на медикаменти.

Медицински Център Санус 2000 Ви препоръчва

      
Медицински център САНУС 2000 | Магазин
Медицински център САНУС 2000 | Въздухопречистватели
Медицински център САНУС 2000 | ВИП Здравни карти
Медицински център САНУС 2000 | Семейна здравна карта
       

Коментари  

AshleneWame
+3 #3 AshleneWame 17-11-2021 20:52
Error 212 origin is unreachable
Цитиране
Viktor Mihailov
+16 #2 Viktor Mihailov 05-04-2016 09:56
Iasna, Polezna i dobre oformena statia.... bravo :)
Цитиране
Лидия
+14 #1 Лидия 04-04-2016 21:59
Много полезна и съдържателна статия! Била съм във Вашия медицински център и съм много доволна от Вас!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови