Кардиологичен преглед в Медицински Център САНУС 2000Какво представлява кардиологията

Кардиологията е клон на медицината, изучаваща и занимаваща се с нарушения на сърцето и сърдечно-съдовата система на човека. Медицинската диагностика и лечение в тази област са насичени към вродени сърдечни дефекти, миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, клапни сърдечни заболявания и др.

Защо е важен кардиологичният преглед

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност, както в България, така и в света. Данните сочат, че в България на всеки трима човека, двама умират от сърдечно-съдови заболявания - миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Фактори, които повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания са пол, възраст, фамилна обремененност, както и тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене, наднормено тегло, застоял начин на живот, стрес, диабет и т.н. Медицински център САНУС 2000 Ви съветва да направите кардиологичен преглед, ако някога сте страдали от сърдечно-съдови заболявания или считате, че имате симптоми за такива, като например: болки в гръдния кош, аритмия,високо кръвно налягане и др. Поне веднъж годишно, кардиологичният преглед е препоръчителен за хора, водещи забързан и напрегнат начин на живот (подложени на стрес), както и за хора с анамнеза за сърдечно-съдови проблеми в семейството.

Какво включва кардиологичният преглед в Медицински център САНУС 2000

Велоаргометрия в Медицински Център САНУС 2000

Стандартният кардиологичен преглед включва снемане на статус, измерване на кръвно налягане и пулс, Електрокардиограма – 12 отвеждания. Други специализирани изследвания, които могат да бъдат направени при необходимост са:

Велоергометрия (стрес-тест)

Оценява се стрес толерантността на сърцето Ви.

Ехокардиография - ултразвук

Наблюдава се функционирането на сърцето.

Холтер – ЕКГ

24-запис на сърдечната дейност.

Лабораторни изследвания

Пълна кръвна картина, кръвна захар, холестерол, креатинин и др. , урина.

Как да се подготвите за преглед при кардиолог

Симптомите

Споделете на Вашия кардиолог за всички симптоми, които могат да бъдат свързани с Вашето сърце, като например виене на свят, болки/бодежи в гърдите, прескачане на сърцето, ускорен сърдечен пулс, промени в цвета на устните, лицето, отоци/изтръпване на крайниците, недостиг на въздух, чувство за задух.

Не нанасяйте гелове и кремове в областта на гърдите и корема

Не нанасяйте никакви лосиони и кремове в областта на гърдите и стомаха, тъй като може да се наложи да се направи ЕКГ. Мазната кожа може да затрудни поставянето на електродите на електрокардиографа и може да повлияе на качеството на Вашето ЕКГ.

Споделете с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате

Споделете пълния списък на всички лекарства и добавки, които приемате . Направете това, дори ако нямате заболявания на сърцето, и дори ако медикаментите, които приемате не са пряко свързани с Вашето сърце.

Как може да се извърши преглед при кардиолог

  • С направление №3 от личен лекар; 
  • по линия на здравно застраховане;
  • чрез платен прием.

Запишете Online час за кардиологично изследване ТУК