sanus special testsМЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР “САНУС 2000” предлага следните високоспециализирани изследвания:

ЕЛЕКТРОМИОГРАФИЯ(ЕМГ)

Електрофизиологично изследване за диагностициране на мускулни заболявания и заболявания на периферните нерви и още: плексити, невралгии, дископатия, полиневропатия, ишиас, посттравматични увреждания, детски паралич, слабост и болки в крайниците, тремор, паркинсон, мускулна атрофия, промени при ендокринни заболявания, диабетна полиневропатия и др. ЕМГ се провежда при различни състояния на мускулите, а процедурата продължава 20-30 мин. С помощта на специален уред (електромиограф) лекарят електромиографист изследва скоростта на повеждане по периферните нерви на ръцете и краката; анализира нервно-мускулното предаване и функцията на мускулите. Резултатът е графика, подобна на електрокардиограмата.

ЕЛЕКТРОЕНЦЕФАЛОГРАФИЯ (ЕЕГ)

Процедура, чрез която се измерват мозъчните импулси. Прави се за диагностициране на епилепсия, мозъчни тумори, състояния след травма на главата, мозъчни и съдови възпаления, инсулти и др. Изследването е напълно безболезнено и продължава 20-40 мин.

ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАМА (ЕКГ)

ЕКГ е изследване, което трябва да се прави поне веднъж годишно. Всеки удар на сърцето се предизвиква от електрически импулси (биотокове), произвеждани от специални клетки в дясната камера. Електрокардиографът записва тези електрически сигнали върху хартия докато преминават през сърцето. ЕКГ е неинвазивен, безболезнен тест, чрез нея могат да се открият признаци на много сърдечни проблеми. Има решаващо значение при диагнозата на ритъмните и проводните нарушения, острия миокарден инфаркт, остър перикардит и др.

open uniВЕЛОЕРГОМЕТРИЯ

Електрокардиограма при физическо натоварване - чрез велоергометър, т. нар. стрес- тест.

ЕХОКАРДИОГРАФИЯ

Ехокардиографията е метод за диагностициране на сърдечни заболявания с помощта на ултразвук. Той позволява да се диагностицират клапни сърдечни лезии, кадиомиопатии, перикардни заболявания, тумори на сърцето, инфекциозен ендокардит, вродени сърдечни аномалии и др. Може да се определи дебелината на междукамерната преграда, размерите на аортата, лявото предсърдие и дясната камера, размерите и обемите на левокамерната кухина и функцията на лявата камера. Самото изследване е напълно безболезнено. Пациентът лежи по гръб, върху гърдите се поставя специален гел, след което с местенето на трансдюсер се получава необходимата информация за сърцето.

ХОЛТЕР - ЕКГ И RR

Това изследване представлява едно от постиженията на неинвазивната инструментална диагностика и съвременната кардиоритмология. Тя дава много голяма информация при изясняване на субективната симптоматика (сърцебиене, пистъпи на прилошаване, замайване, гръдна болка, задух) с неизяснен произход. Oсвен това има решаващо значение за определяне на вида, честотата, степента и комплексността на бързопреходни ритъмни и проводни нарушения. Може да бъде много полезна при определяне на ефекта от медикаментозно и нефармакологично (пейсмейкър, операция) лечение на съдечни аритмии. Дава възможност да се регистрират пристъпи на миокардна исхемия.

СЪДОВ ДОПЛЕР

Представлява графично изображение на пулсациите на артерии и вени. Дава информация за степента на запушване на съдовете, съответно за риска от остра исхемия на мозъка или крайниците.

ОСТЕОДЕНСИТОМЕТРИЯ (КОСТНА ПЛЪТНОСТ)

Изследването представлява поставяне на стъпалото в малък апарат - остеоденситометър, който измерва костната плътност на пациента. Склонност към промяна в костната структура имат жените, подложени на стрес, наближаващи и намиращи се в менопауза. Резултатите от остеоденситометрията в съчетание с биохимично изследване на нивата на елементите, изграждащи костта помага на лекаря-отопед да предприеме адекватно лечение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови